De Invloed van Premier Mark Rutte

Geschreven op april 21, 2020 – Categorie: Actualiteit, Communicatie, Inspireren, Overtuigen

Deel via

De Invloed van Premier Mark Rutte

Het flexibele invloedgedrag van Mark Rutte

Onze minister-president is wekelijks op televisie om iedereen op de hoogte te houden rondom de ontwikkelingen van het Coronavirus. Zo sprak hij alle Nederlanders zelfs toe vanuit het torentje, een uniek moment.  Wij keken door onze ‘invloedbril’ naar deze toespraak en zagen alle vier de Invloedstijlen duidelijk terugkomen. Rutte heeft dus veel stijlflexibel gedrag (of in elk geval een team heel goede tekstschrijvers…). We zetten onze stijlen voor je op rij, met voorbeelden uit deze speech:

Overreden

Overreden is de Invloedstijl waarbij je vooral logica en feiten gebruikt om anderen te overtuigen van een idee of oplossing. In de Corona discussie zien we deze stijl veel terug wanneer politici wetenschappers en onderzoekers quoteren.

Er worden verschillende scenario’s afgewogen op basis van onderzoeken. Grafieken met data en onderzoeken van mensen die ervoor hebben doorgeleerd doen het goed in deze stijl. 

Door slim te Overreden, overtuig je anderen van jouw standpunt of idee.

Zo zegt Mark Rutte in zijn toespraak: “De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Dat is wat de deskundigen ons nu vertellen. En wat zij ons ook zeggen, is dat we de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen.”

Stellen:

Stellen is de Invloedstijl waarbij je persoonlijke grenzen aangeeft en je verwachtingen van anderen duidelijk kenbaar maakt.

Het mooiste Corona voorbeeld is natuurlijk het aanspreken van mensen op hamstergedrag. Rutte was daar al eerder kristalhelder in: “Hamsteren is niet aardig voor anderen en bovendien onnodig. Stop ermee!” Duidelijke taal, dit gaat over normen en verwachtingen.

En als tolk kun je er zelfs helemaal viral mee gaan.

Rutte stelt in zijn speech op een positieve manier, door aan te geven welk gedrag hij juist wél verwacht van ons: “Blijf alert en volg de aanwijzingen op, ook als u sterk en gezond bent, in het belang van mensen die kwetsbaarder zijn. Dat is echt belangrijk. Blijf uw gezond verstand gebruiken en luister naar de deskundigen. Blijf elkaar helpen waar dat kan.”

Dit gaat niet over logica, dit gaat over normen en waarden, en zorgen anderen weten wat je van hen verwacht. Stellen dus!

Overbruggen

Overbruggen is de invloedstijl waarbij de focus vooral op de ander ligt. Deze stijl gaat over anderen betrekken en met anderen verbinden. Dat kan je bijvoorbeeld doen door veel vragen te stellen en actief samen te vatten wat anderen zeggen.

Door te Overbruggen kun je anderen betrekken en informatie ophalen, maar ook emoties opvangen en eventuele weerstand wegnemen.

Zo verplaatst Rutte zich echt in zijn toehoorders door te zeggen: “Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan rijden. Je vraagt je af: gebeurt dit echt?”

Ook betuigt hij zijn medeleven voor slachtoffers en biedt hij zijn steun: “Veel mensen maken zich zorgen over hun baan. Want voor heel veel bedrijven, groot en klein, is dit een extreem moeilijke periode. Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.”

Inspireren

De Invloedstijl Inspireren gaat over zelf ergens in geloven, daar enthousiast over zijn en anderen mensen meenemen in jouw enthousiasme. Het is de stijl van teamspirit en groepsgevoel. Dit is bij uitstek de stijl die je inzet om bij anderen energie op te wekken, beweging te creëren en te zorgen voor draagvlak.

Dat lijkt lastig om te doen in Corona crisistijd. Toch zitten er ook elementen van Inspireren in zijn toespraak.

Allereerst verbindt Rutte zijn publiek door te benadrukken wat we gezamenlijk hebben. Zo maakt hij van een misschien wel verscheurd land ineens een ‘wij’; een groep mensen die zich collectief achter hetzelfde doel kan scharen: “Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaarstaan als de nood aan de man is. Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen.” 

Zijn stip op de horizon tot slot is – in hoeverre dat kan in deze crisistijd – positief van toon en kijkt vooruit; “De opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven.”

En nu jij!

Ook leren hoe jij al deze Invloedstijlen kunt inzetten? Bekijk de training Inzicht in Invloed®. 
Ben je benieuwd naar wat jouw voorkeursstijl is? Ontdek het en doe de Invloedtest!

Bron: AD, NOS

Wil jij jouw collega’s overtuigen van jouw gelijk? Lees ons nieuwe e-book en vergroot jouw overtuigingskracht.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen