De geschiedenis van Bureau Zuidema

Geschreven op oktober 1, 1962 – Categorie: Behind the Scenes, Invloed, Nieuws

Deel via

De geschiedenis van Bureau Zuidema

De Invloed Tijdlijn

Al sinds 1962 zijn we druk bezig om zoveel mogelijk professionals de kracht van positieve invloed de laten ontdekken, leren en gebruiken. In de meer dan 50 jaar dat we nu bestaan hebben we al heel snel veel mogen vieren, maar hebben we ook moeten vechten voor zelfstandigheid en veel te vroeg afscheid moeten nemen. Kom ook mee op onze reis!
Huis_Hans_Zuidema

In oktober 1962 start Hans Zuidema op 40-jarige leeftijd met een eenmanszaak, genaamd ‘Raadgevend Bureau H.L. Zuidema’.
Vanuit zijn kantoor aan huis in Sassenheim geeft hij adviezen over personeelsbeleid
en salarissystemen. Al snel behoren grote bedrijven als Sikkens, confectiefabriek Hygia en oud-werkgever KLM tot zijn klantenkring. Na een aantal jaar groeit het Bureau uit het kleine kantoor en verhuist naar een pas gebouwde bungalow in de tuin.

Verhuizing naar Kesteren

1 May, 1971

Opleidingscentrum_Kesteren

De jaren na de start blijft het Bureau groeien. Na negen jaar wordt ook de bungalow in Sassenheim te klein en verhuizen de opleiders naar een 150 jaar oude herenboerderij in Kesteren. De inmiddels tweekoppige directie, met Jan van Vucht Tijssen als tweede directeur, blijft in Sassenheim. Hierdoor ontstaat er een opleidingscentrum ‘vestiging Kesteren’ dat jarenlang de thuisbasis van Bureau Zuidema vormt.

Overname Twijnstra Gudde

27 September, 1977

In 1977 volgt een overname door Twijnstra en Gudde, destijds een beursgenoteerd bedrijf uit Deventer. Bureau Zuidema wordt voor 100% een dochteronderneming.

Een nieuwe directeur

20 September, 1980

Bijna twintig jaar na de oprichting treedt Hans Zuidema op
eigen verzoek af als directeur, hij blijft werkzaam als senior-adviseur. Directielid Ruud van Ommeren van Twijnstra Gudde neemt het stokje over van Hans Zuidema. Het Bureau verhuist vanuit Kesteren en Sassenheim naar een gezamenlijk pand in Leusden en, ook niet onbelangrijk, er wordt gekozen voor een nieuwe naam: Bureau Zuidema.

Bureau Zuidema zelfstandig

1 September, 1985

Na een aantal jaar een dochteronderneming te zijn geweest van Twijnstra Gudde wordt Bureau Zuidema in 1985, middels een management buy-out, weer zelfstandig.

Bureau Zuidema 25 jaar!

1 October, 1987

1987 gaat de boeken in als jubileumjaar. Bureau Zuidema viert haar 25-jarig bestaan met activiteiten rondom het thema ‘Transformeel Leiderschap’. De activiteiten variëren van lezingen tot aan een balletvoorstelling.

Bureau Zuidema is bijzonder geïnteresseerd in de kunst- en cultuurwereld en verbindt daarom ook regelmatig haar naam aan concerten en exposities.

Hans Zuidema neemt afscheid

1 May, 1990

Na bijna 30 jaar neemt de oprichter en naamgever van Bureau Zuidema, Hans Zuidema, afscheid.

10.000 mensen met invloed

1 May, 1993

Onze Invloedtrainingen wordt steeds bekender en de populariteit neemt toe. In 1993 verwelkomen we de 10.000e deelnemer!

Het effect van Inzicht in Invloed®

Verhuizing naar Olmenlaan 4

1 June, 1997

In 1997 groeit Bureau Zuidema opnieuw uit haar jasje en verhuist naar een pand twee deuren verderop: Olmenlaan 4.

Slider-beeld-heresenspinsels

Een bijzonder detail in dit split-level gebouw is het lichtkunstwerk ‘Hersenspinsels’, dat rijkt vanaf de kelder tot aan het dak. De drie kleuren in het kunstwerk verwijzen naar het Structogram®, een analyse-instrument waarmee we werken.

Inzicht in Invloed in Rome

30 May, 2000

Vanaf 2000 gaat het Bureau de landsgrenzen over. In de eerste instantie om zich op de Italiaanse markt te oriënteren, maar al snel ontstaat het idee om de training Inzicht in Invloed® voor Nederlanders ook op een locatie in Rome te geven. Het experiment is tot op de dag van vandaag succesvol. De afwisseling tussen de intensieve training, stadswandelingen en het lekkere eten blijkt een perfecte combinatie.

Nieuwe directeur: Joep Straathof

1 September, 2004

Na ruim twintig jaar treedt Ruud van Ommeren af als algemeen directeur en neemt plaats in de Raad van Commissarissen. Joep Straathof is zijn opvolger.Kenmerkend voor Joep is zijn vermogen om te verbinden en zijn passie voor het ontwikkelen van talent, waar vanaf dat moment de focus op wordt gelegd binnen Bureau Zuidema. Op 19 maart 2010 overlijdt Joep Straathof onverwachts op 54-jarige leeftijd.

Bureau Zuidema in de prijzen

 1 September, 2009

In 2009 is het dubbel feest en valt Bureau Zuidema twee keer in de prijzen! In het Jaarboek Personeelbeleid komt Bureau Zuidema als beste managementadvies dienstverlener uit de bus. Hetzelfde jaar peilt vakblad Intermediair de mening van P&O’ers over opleidingsinstituten. Bureau Zuidema eindigt op de tweede plaats in de ranglijst.

In september 2010 neemt Bureau Zuidema de prijs ‘Beste Werkgevers Awards’ in de categorie ‘ontwikkelingsmogelijkheden’ in ontvangst. Een mooie erkenning voor de inmiddels geïntroduceerde talentgerichte benadering.

Nieuwe directeur: Lodewijk van Ommeren

1 September, 2010

Zuidema directeur Lodewijk van Ommeren
In september 2010 wordt Lodewijk van Ommeren door de Raad van Commissarissen aangesteld als nieuwe directeur. Met zijn frisse en commerciële blik zal hij de organisatie naar een hoger niveau tillen.

Bureau Zuidema 50 jaar!

1 June, 2012

2012 Staat in het teken van het 50-jarig bestaan van Bureau Zuidema. En dat wordt groots gevierd! Met een festival rondom het thema invloed, leren en leiderschap. Een reis naar Rome met het team, een concert van de Kölner Akademie in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en als afsluiting een familiefeest op de ijsbaan in Laren.

Een impressie van het jubileum

Lezen hoe we het nu doen? Bekijk de Over Ons pagina!

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen