De informele leider: het team aansturen zonder de baas te spelen

Geschreven op oktober 8, 2019 – Categorie: Communicatie, Leiderschap

Deel via

De informele leider: het team aansturen zonder de baas te spelen

De organisatie waar je werkt is aan het veranderen. Tussenlagen verdwijnen en in plaats van een leidinggevende functie, werk je in een aansturende rol. Niet iedereen is blij met deze manier van werken. Je zal zo nu en dan weerstand van collega’s voelen, want ‘jullie zijn toch allemaal gelijk’. Hoe pak je nu effectief die rol als informele leider zonder scheven gezichten van collega’s?

Het is niets nieuws: organisaties worden steeds platter doordat de tussenlagen verdwijnen of veranderen. De leidinggevende rol verandert van formeel naar informeel: hiërarchie en autoriteit spelen geen rol meer in het nieuwe leiderschap. Als informele leider heb je niet altijd officieel de taak gekregen om leiding te geven, maar zorg je ervoor dat iedereen doet wat hij of zij moet doen om het project in goede banen te leiden.

Het gaat om het team

In organisaties waarin hiërarchie lang een bepalende rol speelde, kan het lastig zijn om vanuit een gelijke functie taken te delegeren naar je collega’s. De manier waarop je naar je collega’s communiceert wat je van hen verwacht is cruciaal. Vind jij jezelf nu de baas en ga je even vertellen hoe het allemaal moet? Grote kans dat er weerstand ontstaat bij de rest en ze de hakken in het zand zetten.

Met jouw aansturende rol is het belangrijk dat je een teamplayer bent. Jullie team heeft een missie en het is aan jou om ervoor te zorgen dat je iedereen mee krijgt in die missie. Maak iedereen dus ook deelgenoot van jullie gezamenlijke missie. Hoe ga je om met de collega’s die jouw manier van werken niet zien zitten of dwars gaan liggen?

Speel open kaart

Begin met uitzoeken waarom ze er zo over denken. Wat zijn hun beweegredenen? Voor jou is het belangrijk om je eigen doel even los te laten en te focussen op je collega. Ja dit kost wat tijd, maar de tijd die je nu investeert verdien je later terug.

Als je wilt weten wat er bij die ander speelt, kan je dit het beste gewoon vragen. Spreek uit wat je ervaart. Je mag je hierbij best wat kwetsbaarder opstellen, dat maakt je menselijk en toegankelijker.  “Ik heb het gevoel dat je het niet zo ziet zitten, klopt dat?”. Luister naar wat de ander zegt en zorg ook dat zij zich echt gehoord voelen. “Je zei …, betekent dit ook dat je …?”. Bevestig wat je gehoord hebt door het samen te vatten of te checken of je het goed begrepen hebt.

Zoek samen een oplossing

Voor je zelf een oplossing voorstelt, is het handig om de vraag terug te leggen. “Wat zou voor jou een oplossing zijn?”. Door je collega zelf de ruimte te geven om met een passende oplossing te komen, krijgt hij/zij het idee dat ze er echt toe doet en belangrijk is voor het team. Dit heeft vaak een beter effect dan dat jij een oplossing forceert en de ander hierin ‘moet’ volgen.

Wil je ervaren hoe je zonder hiërarchie jouw team kunt aansturen? Tijdens de training Inzicht in Invloed® leer je hoe je jouw collega’s motiveert en inspireert om het beste uit zichzelf en de organisatie te halen. Je ontdekt hoe je de regie neemt zonder spanningen te veroorzaken en welke communicatie je op welk moment in kunt zetten voor optimaal resultaat.


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen