De aanrader van Martijn: Immunity to Change

Geschreven op augustus 28, 2019 – Categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Deel via

De aanrader van Martijn: Immunity to Change

..Hoe vaak heb jij je voorgenomen om morgen écht iets anders te doen dan vandaag?

..En hoe vaak is je dat ook echt gelukt?

Hoe zorg je ervoor dat jouw persoonlijke voornemen niet enkel bij een voornemen blijft? Je gedrag willen veranderen is namelijk één, daadwerkelijk iets anders doen is iets geheel anders. Dat is precies waar mijn aanrader, het boek ‘Immunity to Change’, op inzoomt. De ‘gap’ tussen iets willen en iets doen. Perfect voor mensen die zichzelf een persoonlijk ontwikkelingsdoel hebben voorgesteld, maar deze niet behalen.

The Immunity to Change

Harvard professoren Robert Kegan en Lisa Lahey vertellen in dit boek hoe je ervoor zorgt dat het je wél lukt om jouw gewoontes te veranderen. Volgens de professoren hebben wij mensen namelijk niet alleen een biologisch, maar ook een psychologisch immuunsysteem. Dit systeem beschermt ons tegen veranderen en belemmert ons om nieuw gedrag in te zetten. Alles dat verandering teweeg brengt wordt (onbewust) gesaboteerd. Dat verklaart waarom het soms niet wil lukken.

‘’Het voelt alsof je met één voet op de rem vooruit probeert te komen’’

Kegan en Lahey ontwikkelde een methode die je helpt om deze belemmeringen te identificeren. Aan de basis van deze methodologie ligt de “immuniteitskaart”. Deze kaart begeleidt mensen in een proces van zelfonderzoek. Dit proces is vergelijkbaar met de circkelprocessen die tijdens Inzicht in Invloed® behandeld worden.

De immuniteitskaart

Met behulp van de immuniteitskaart onderzoek je welke ‘Immunity to Change’ er in het spel is. Ik heb een voorbeeld gemaakt met twee situatieschetsen. Hierin zie je dat de immuniteitskaart bestaat uit vier kolommen.

  • In kolom 1 beschrijf je jouw voornemen of persoonlijke doel.
  • In kolom 2 beschrijf je wat je wel of juist niet doet om ervoor te zorgen dat jouw doel niet wordt behaald. Dus hoe jij jezelf saboteert en de voet op de rem houdt terwijl je wel vooruit wilt komen.
  • De pijlen geven het tegengestelde belang weer tussen kolom 1 en 3.

Zie Immuniteitskaart

The worry box

In kolom 3, wat mij betreft het meest interessante deel, ontdek je wat jouw verborgen innerlijke conflicten zijn. Ze noemen deze stap ook wel ‘the worry box’. Dit heeft vaak met achterliggende zorgen te maken (‘Ik ben bang dat mijn collega’s denken dat …’’). Waar ben jij bang voor dat er gaat gebeuren als je doet wat je jezelf hebt voorgenomen?

In voorbeeld 1 wordt een dergelijk conflict geschetst. Namelijk de angst dat je collega’s jouw dom vinden omdat ze je niet als doordacht en competent ervaren. Een gedachte die je ervan weerhoudt om jouw doel te behalen.

‘Big assumptions’

In kolom 4 gaat het over jouw overtuigingen, de aannames die je doet waardoor je blijft vasthouden aan de gedachten uit kolom 3. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat de verandering niet écht ontstaat. De overtuigingen in het voorbeeld zijn bijvoorbeeld: ‘Als ik vertel dat ik het lastig vind om er tussen te komen, dan verlies ik het aanzien van collega’s’.

Stop met saboteren

Met het invullen van de vier stappen uit de immuniteitskaart heb je inzicht verkregen in jouw eigen belemmerende gedachtegang en het ineffectieve gedrag dat je vervolgens vertoont. Nu kun je voor jezelf in kaart brengen welk gedrag wel effectief zou zijn wanneer de situatie zich weer voordoet. Hoe meer je hiermee aan de slag gaat, hoe vaker je het positieve effect zult ervaren en hoe zwakker de belemmerende overtuiging uiteindelijk wordt.

Heb jij ook een persoonlijk ontwikkelingsdoel dat tot nu toe min of meer bestand is gebleken tegen jouw oprechte intenties, slimste plannen en beste inspanningen? Wil je jouw blokkades wegnemen en doorgroeien? Dicht dan de ‘gap’ tussen willen en doen en ga ook aan de slag met jouw Immuniteitskaart. Ontdek jouw potentieel en breng jouw belemmerende overtuigingen in kaart die jouw weerhouden morgen écht iets anders te doen dan vandaag.

The problem is the inability to close the gap between what we genuinely, even  passionately, want and what we are actually able to do. Closing the gap is a central learning problem of the twenty-first century”.

 


 

Martijn Engelen, Gecertificeerd invloedtrainer bij Bureau Zuidema:

“Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in de psychologie en thema’s rondom persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het idee dat je als mens kan blijven leren en groeien, een heel aantrekkelijk idee. Ik raak dan ook enorm gemotiveerd als ik anderen, maar ook mijzelf, stappen zie maken op het gebied van effectief gedrag. Tijdens mijn vorige baan, een management traineeship bij de verzekeraar Delta Lloyd, kwam ik erachter dat ik het meest gelukkig wordt van mensenwerk. Samen de diepte in om er vervolgens rijk aan nieuwe inzichten en vaardigheden uit te komen.”

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen