De aanrader van invloedexpert Tim: The Box

Geschreven op februari 17, 2020 – Categorie: Communicatie

Deel via

De aanrader van invloedexpert Tim: The Box

De Box: het onbewuste mechanisme van zelfrechtvaardiging

Hoe moeilijk vind jij het om te zegen dat je fout zat? Betrap jij jezelf er ook af en toe op dat je je eigen acties rechtvaardigt, wetende dat ze niet zo slim waren? De neiging ineffectief gedrag goed te praten delen we allemaal. Om deze reden raad ik je aan het boek ‘De Box’ van The Arbinger Institute te lezen. Dit boek geeft inzicht in het onbewuste mechanisme van zelfrechtvaardiging.

‘De Box’ is een in verhaalvorm geschreven dialoog tussen manager Tom en zijn baas Bert. Ze bespreken hoe je in ‘de box’ terecht komt en hoe je er weer uit kunt komen. De box is hierin een metafoor voor de situatie waarin je eigen tekortkomingen je gevangen houden in een patroon van zelfrechtvaardiging. De neiging die we hebben om ons gedrag goed te praten komt voort uit dat we ons positieve zelfbeeld niet in gevaar willen brengen. We onderdrukken het gevoel van discrepantie tussen ons zelfbeeld (vooringenomen) en het feitelijke gedrag liever dan dat we erkennen dat we iets ‘fout’ hebben gedaan.

‘’We onderdrukken het gevoel van discrepantie tussen ons zelfbeeld (vooringenomen) en het feitelijke gedrag liever dan dat we erkennen dat we iets ‘fout’ hebben gedaan’’.

Er zijn fouten gemaakt (maar niet door mij)

Dit zelfbedrog belemmert ons in ons functioneren en in het onderhouden van onze relaties, thuis en op het werk. Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat je echt in kunt zien hoe je jezelf in de weg kan zitten door jouw standpunt uit te blijven leggen, zonder te luisteren naar wat de ander je probeert te vertellen. Als je ‘in de box’ zit, dan zie je een ander als object, niet als mens. Dat werkt verstorend op je relatie en communicatie met die ander. Een mooi voorbeeld uit het boek vind ik gaan over zitplaatsen in een vliegtuig en hoe je om gaat met de lege stoel versus als jij die lege stoel zoekt.

 ‘In de box’

Bert zat tijdens deze vlucht aan het raam en de stoel naast hem was leeg. Andere passagiers zochten een plekje, maar Bert zette zijn koffer op de stoel naast hem en vouwde zijn krant zo groot mogelijk open, in de hoop dat er niemand naast hem kwam zitten. Als het alleen al leek of er iemand naast hem wilde zitten, maakte hij zich nog breder om de plek zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. De vraag die Bert aan Tom stelt is: “Terwijl ik me zo gedroeg, hoe zag ik toen de mensen die een stoel zochten? Wat waren zij voor mij? Denk je dat ik de behoeften van deze mensen die nog steeds een stoel zochten, net zo belangrijk vond als mijn eigen behoeften?”

 ‘Uit de box’

Een paar maanden later ging Bert met zijn vrouw op vakantie, met het vliegtuig. Er was iets fout gegaan en ze zaten niet bij elkaar. De stewardess deed er alles aan om dat wel voor elkaar te krijgen. Terwijl ze in het gangpad zochten naar een oplossing, kwam een vrouw met een slordig opgevouwen krant naar hen toe. “Weet u, als u graag naast elkaar wilt zitten… de stoel naast mij is volgens mij vrij. En ik ga met alle plezier ergens anders zitten.”

Sta nu eens stil bij die vrouw. Hoe keek zij naar Bert en zijn vrouw: als een bedreiging, iets lastigs of een probleem? Ze zag hen gewoon als twee mensen die graag samen wilden zitten. Maar vergelijk de manier waarop die vrouw kennelijk naar anderen kijkt nu eens met de manier waarop Bert eerder naar andere passagiers keek met zijn koffertje op de lege stoel naast zich. “Het lijkt erop dat ze ongeveer evenveel waarde hechtte aan jullie gevoel, als aan dat van zichzelf”.

My bad..

Als je het boek gelezen hebt krijg je echt inzicht in hoe zelfrechtvaardiging werkt. Dan betrap je jezelf er op dat je soms de ‘schuld’ liever bij de ander legt dan bij jezelf en niet altijd de verantwoordelijkheid neemt. Mijn vrouw heeft het ook gelezen, en daardoor spreken we ook dezelfde taal. We snappen van elkaar als we ‘in de box’ zitten en kunnen dat nu gemakkelijk uitspreken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor collega’s. 

“In of uit de box zijn is een new understanding dat je met elkaar creëert”.

‘De Box’ is een absolute aanrader voor jou als je wilt werken aan je relaties zowel op het werk als privé en inzicht wilt in jouw eigen handelen. Door de herkenbare voorbeelden en de fijne manier van schrijven leest het gemakkelijk weg en gaat er een wereld voor je open.

Tim Burgers, Gecertificeerd invloedtrainer bij Bureau Zuidema:

“Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in de psychologie en thema’s rondom persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het idee dat je als mens kan blijven leren en groeien, een heel aantrekkelijk idee. Ik raak dan ook enorm gemotiveerd als ik anderen, maar ook mijzelf, stappen zie maken op het gebied van effectief gedrag. Tijdens mijn vorige baan kwam ik erachter dat ik het meest gelukkig wordt van mensenwerk. Samen de diepte in om er vervolgens rijk aan nieuwe inzichten en vaardigheden uit te komen.”

Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvatten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen