De aanrader van Desiree: The Power of Vulnerability

Geschreven op juni 3, 2019 – Categorie: Persoonlijke ontwikkeling

De aanrader van Desiree: The Power of Vulnerability

Vaak ontmoet ik mensen die het moeilijk vinden om zich kwetsbaar op te stellen. Ze ervaren het als iets negatiefs of zien het als een zwakte. Als je jezelf kwetsbaar opstelt, laat je je immers kennen. Dan ben je die ene ‘huilebalk’. Tegenover de buitenwereld willen we vooral sterk zijn en zelf dingen oplossen. Toch levert het je meer op dan je denkt. Ontdek de kracht van kwetsbaarheid.

In haar boek The Power of Vulnerability legt Brown uit dat we vanwege een schaamtegevoel dingen verhullen en ons niet open willen stellen. We denken al snel dat wij als persoon niet meer deugen op het moment dat wij een fout maken. Volgens Brown is dat een essentiële denkfout. “Wanneer het over schaamte gaat, verwarren we dit vaak met schuldgevoel. Schaamte gaat over; ik ben slecht als persoon en schuldgevoel gaat over; wat ik deed was slecht. Een fout maken, maakt je niet meteen ergens slecht in en maakt je geen slecht persoon”.

The Power of Vulnerability

Inge van der Heijden van Psyblog.nl omschrijft het perfect in haar review: Brené beschrijft de zogenaamde ‘Moed van Imperfectie’, nodig in een maatschappij die zij beschrijft als cultuur ‘nooit genoeg’. We zijn nooit tevreden en het is nooit -slank, perfect, goed, machtig, succesvol, veilig of bijvoorbeeld bijzonder- genoeg. Daarbij bespreekt Brown uitgebreid de schilden die we gebruiken om ons maar niet kwetsbaar te hoeven opstellen; wantrouwen tegenover geluk, perfectionisme en zelfverdoving. Naast het beschrijven van de schilden geeft ze ook heldere tips over hoe we hier beter mee om kunnen gaan. “Durf imperfectie te laten zien” zegt Brown, “heb lef om je letterlijk bloot te geven. Het levert je zo ontzettend veel op”.

Openheid creëert openheid

Door schaamte of schuldgevoelens ontnemen wij onszelf wel iets essentieels, namelijk verbinding met de ander. Je kwetsbaar opstellen of iets onthullen, zoals we dat in het Invloedmodel® noemen, kan namelijk heel krachtig zijn; het maakt je menselijk. Het zorgt voor verbinding en creëert openheid. In een vastgelopen gesprek kan het de essentiële factor zijn waardoor je het gesprek weer in beweging krijgt. Dit geldt niet alleen voor gesprekken in je privéleven, maar zeker ook in een zakelijke context.

Voorbeeld: Je zit in een eindeloze vergadering en je bent al lang afgehaakt. Op het moment dat je dit uitspreekt, blijkt dat een aantal andere collega’s precies hetzelfde hebben. Samen bespreek je hoe jullie manier van overleggen efficiënter kan zodat jullie weer met de volledige aandacht aan de slag kunnen.

Kwetsbaarheid gaat dus over imperfecties omarmen, je innerlijke gevoelens, gedachtes en emoties kenbaar maken bij de ander. Jouw openheid creëert openheid bij de ander en geeft het gesprek een andere wending.


Bekijk hier de Tedtalk van Brené Brown:

Nog meer inspiratie? Op Netflix kun je nu kijken naar the Call to  Courage, een documentaire van Brené Brown over kwetsbaarheid en moed.  Voor een groot publiek aan de Universiteit van Californië vertelt Brown over haar (wetenschappelijk onderbouwde) werk. Ze illustreert de data met een persoonlijke benadering, en toont haar eigen worstelingen nadat haar TED-talk explodeerde en wereldwijd miljoenen keren werd bekeken. Een aanrader!


Desiree Nouwen, gecertificeerd invloedtrainer bij Bureau Zuidema:

“Ik vind dat bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling het mooiste cadeau is dat je aan jezelf kunt geven. Het motiveert mij om jou een stap verder te helpen en uit je comfort zone te laten stappen. Met mijn enthousiasme, energie en openheid zal ik jou ondersteunen om het beste uit jezelf te halen.”

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via concrete handvaten leren we ze om situaties effectiever aan te vliegen. Zo bereiken ze hun doel én versterken ze relaties. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”  

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen