Zo krijg je jouw collega’s van weerstand naar beweging

Geschreven op februari 10, 2020 – Categorie: Overbruggen, Samenwerken

Deel via

Zo krijg je jouw collega’s van weerstand naar beweging

‘Werk gewoon mee’, ‘doe niet zo moeilijk’ en ‘ze zien alleen problemen’ zijn vast dingen die je gedacht hebt als je te maken hebt met collega’s die niet gelijk met jouw plannen mee willen.

Waarom bieden ze weerstand en kunnen ze het niet vanuit jouw perspectief bekijken? Hoe zorg je ervoor dat je de tegenstand omzet in enthousiasme en anderen mee krijgt naar het te behalen doel?

Je kunt in allerlei situaties weerstand van anderen ervaren. Bijvoorbeeld wanneer jij als manager een nieuwe manier van werken introduceert of er dingen veranderen door een reorganisatie. Of als je binnen je team een nieuw voorstel op tafel legt om een project uit te voeren. De plannen leiden tot discussie en worden direct van tafel geveegd door je collega’s. De beren op de weg worden breed uitgemeten en er wordt alles aan gedaan om de dingen bij het oude te houden, want “wat is daar nou mis mee?”.

Het verzet tegen jouw plannen frustreert je. Je had al lang aan de slag kunnen gaan en jullie hadden al zó ver kunnen zijn. Het werkt vertragend en demotiveert je enorm. Toch heeft doordrammen geen zin. Je zet hiermee onnodig je werkrelatie onder druk. Op de korte termijn is dit lang niet altijd een probleem, als je daarmee je doel bereikt. Op de lange termijn kan deze manier van werken echter negatief uitpakken. Vooral in situaties waarbij je de medewerking van andere mensen later weer nodig hebt.


De weerstand

zelfst.naamw. (m.)

Uitspraak:[‘werstɑnt]

1) dat je je verzet tegen iets of iemand

Voorbeelden:`weerstand bieden`,
`De weerstand tegen de nieuwe plannen is groot.`
 
Synoniemen:verzet, tegenstand 


Waar komt de tegenstand vandaan?

Houd de balans tussen je doel en de werkrelatie altijd in gedachten op het moment dat je het gevoel hebt dat je tegen een muur aanloopt. Probeer je te verplaatsen in de ander: waarom ervaart hij of zij zoveel weerstand? Waar komt het vandaan? Kun je deze obstakels wegnemen?

De manier om daar achter te komen is door te Overbruggen. Je geeft hiermee ruimte aan de ander en parkeert je eigen doel en mening. Door aandachtig te luisteren, vragen te stellen en door zelf ook open en eerlijk te zijn, kun je ontdekken waar de weerstand bij de ander vandaan komt.

Even luisteren en daarna door banjeren is er dus niet bij. Overbruggen gaat om meer dan de ander laten praten en is zeker geen toneelstuk, daar prikken we allemaal direct doorheen. Het gaat er om dat je oprecht de situatie wilt begrijpen en wilt zien waar de obstakels van de ander vandaan komen. Op deze manier kun je weerstand verminderen of helemaal wegnemen en samen naar het doel toewerken, zonder eindeloze discussies.

Leer omgaan met weerstand

Omgaan met weerstand vergt oefening maar is absoluut de moeite waard. Ervaar tijdens de training Versnel je Samenwerking hoe je met aandacht voor de weerstand van anderen sneller je doel bereikt. Als doordrammen geen zin heeft, je steeds dezelfde ‘ja, maar’ terug krijgt en je anderen niet enthousiast krijgt met jouw verhaal, is het tijd voor deze training. Je kunt namelijk alleen succesvol zijn als je oog hebt voor zowel je doel als je (werk)relaties. Tijdens de training Inzicht  in Invloed® leer je Overbruggen toe te passen op het juiste moment, in combinatie met de andere invloedstijlen, voor optimaal resultaat.

Van Ambitie naar Succes

Lees alles over effectief samenwerken, anderen meekrijgen en hoe je jouw persoonlijke effectiviteit kunt vergroten!

Hoe invloedrijk ben jij?

Ben jij altijd effectief in iedere situatie? Doe de invloedtest en ontdek of je meer uit jouw communicatie kunt halen!

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie”.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen