Mijn collega is een bemoeial, en nu?

Geschreven op februari 27, 2019 – Categorie: Invloed, Persoonlijke ontwikkeling

Deel via

Mijn collega is een bemoeial, en nu?

Je hebt het naar je zin op je werk. Er hangt een fijne sfeer en met de meeste collega´s kan je goed door één deur. Toch heb je één collega die je het liefst achter het behang plakt. Je werkt vaak met hem samen maar hij weet het altijd beter, zeurt op alles maar komt nooit zelf in actie en is vooral bezig met jouw werk en wat daar allemaal ‘beter’ aan kan. Het liefst loop je met een grote boog om deze collega heen en vermijd je iedere vorm van samenwerking. Toch is het heel belangrijk dat je deze collega niet uit de weg gaat.

Als je merkt dat jouw emmer steeds voller loopt, is het tijd om duidelijk te zijn naar je collega. Wachten tot de emmer overloopt is ineffectief en kost je daarnaast onnodig veel energie. Niet iedereen is zich bewust van het gedrag dat hij of zij inzet en het effect dat dit heeft op anderen. Door je collega een spiegel voor te houden kan dit stukje besef wel ontstaan. Het is tijd om te laten zien hoe invloedrijk je bent!

Dit vind ik ervan!

Tijdens één van jullie projecten is het weer zo ver: ‘Moet je niet dit doen?’, ‘Zou je daar niet mee beginnen?’ en ‘Heb je dat al gedaan?’. Je wordt er gek van dat er zo op je gelet wordt en dat je collega niet met zijn eigen werk bezig is. Op het moment dat jij je, misschien wel voor de zoveelste keer, stoort aan het gedrag van jouw collega kan je gewoon uitspreken hoe je erover denkt. Je waardeert dit gedrag niet en bent hier duidelijk in. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik vind het vervelend dat jij je bemoeit met mijn werk terwijl je zelf je werk niet af hebt’.

Jij of je gesprekspartner krijgt misschien de nijging om hier een discussie van te maken. Doe dat vooral niet. Je spreekt vanuit je gevoel, daar heb je geen argumenten bij nodig. Spreek ook je verwachtingen naar de ander uit. Hoe duidelijker hoe beter. Maak hierbij vooral duidelijk wat je wél wilt. Hoe kunnen jullie in jouw ogen weer samenwerken én goede resultaten behalen? Dat kan bijvoorbeeld zo: ‘Ik verwacht van jou dat jij je focust op jouw taken en mij mijn werk laat doen.’

Let wel op de manier waarop je dit zegt. Door uit je slof te schieten bereik je niets dat de situatie verbetert. Door duidelijk te praten, stiltes te laten vallen en gepaste druk uit te oefenen heeft je boodschap meer effect. Kijk je collega ook aan als je tegen hem of haar praat. Zo kom je stevig over en neemt de ander je eerder serieus.

Bekijk het van de andere kant

Vraag jezelf ook eens af waarom de dingen waar je collega op let zo belangrijk voor hem zijn. Misschien zit hem wel iets dwars. Speel open kaart en vraag er naar. ‘Ik heb het gevoel dat je je stoort aan mijn manier van werken, klopt dat?’.  Als je echt wilt weten hoe je collega hierover denkt, luister dan met oprechte interesse en laat jouw eigen doel even los. Vraag ook door op het antwoord om onjuiste aannames van elkaar de wereld uit te helpen en weer prettig samen te kunnen werken.

Herkennen en handelen

Jouw eigen ontevredenheid op tijd herkennen en er op de juiste manier iets van zeggen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Uit ons onderzoek over aanspreekgedrag blijkt dat Nederlanders liever aardig dan eerlijk zijn op de werkvloer. Echt effectief zijn betekent echter ook dat je aan moet kunnen geven hoe jij erin staat, zonder de relatie met de ander te schaden. Niets is zo spannend, en moeilijk, als dat. Maar het is wel iets wat enorm veel energie en opluchting kan geven. Download ons e-book Liever aardig dan Eerlijk voor meer tips en tricks over aanspreken op de werkvloer.

Leren wat de juiste manier is om met jouw lastige collega om te gaan?

“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen