Ben jij een Hannah of een Ank?

Geschreven op maart 29, 2018 – Categorie: Invloed

Ben jij een Hannah of een Ank?

De Luizenmoeder; ruim 4 miljoen Nederlanders keken naar deze serie. Daarmee behoort de serie tot een van de meest succesvolle Nederlandse televisieseries. Met goede reden! De taferelen op het schoolplein komt menig vader en moeder maar al te bekend voor. Maar wat leren we van deze serie?

Ben jij een Hannah?

Laten we terugkijken. Hannah; we weten ondertussen van Hannah dat zij het moeilijk vindt om haar grenzen aan te geven en geen ‘nee’ durft te zeggen. Hannah probeert haar doelen te bereiken met logische argumenten. Het resultaat? Felle discussies, frustraties en (spoiler-alert) gevechten op het schoolplein. Gesprekken lopen bij haar nog wel eens uit de hand en ze heeft geen grip meer op de uitkomst. Waarom? Haar gesprekspartners beredeneren niet middels logica. Zij reageren minder rationeel en zijn ook nog veel dominanter.

Is dit een herkenbaar beeld voor jou? Leg jij het ook vaak af met logische argumenten tegenover jouw dominante collega of vriend(in)? Probeer het dan eens anders!

Laat een keer geen ruimte voor discussie

Argumenteren om jouw doel te bereiken heeft niet altijd effect. In sommige situaties moet je gewoon op je strepen gaan staan in plaats van met logische argumenten iets voor elkaar proberen te krijgen (bijvoorbeeld het delegeren van taken). Spreek uit wat je van de ander verwacht en waar jouw grens ligt. Gebruik geen argumenten, maar spreek vanuit jezelf en je eigen gevoel. Zo ontstaat er geen ruimte tot discussie; je kunt immers niet discussiëren over wat iemand voelt.

Enkele handvatten:

  • Spreek je waardering uit over wat de ander doet. Dit kan zowel positief als negatief zijn en het is gebaseerd op jouw eigen normen. Bijvoorbeeld: “Ik vind het niet oké dat je telkens te laat komt”.
  • Formuleer jouw verwachting, eis, normen en behoeften zo concreet mogelijk. “Ik wil dat jij je vanaf nu aan de door ons samen gemaakte planning houdt”.
  • Haal belemmeringen weg voor de ander of geef aan wat voor consequenties er aan het gedrag van de ander vastzit. “Ik ben bereid ander werk van je over te nemen, maar dan verwacht ik wel dat je deze opdracht binnen twee dagen afrondt”.

Deze manier van communiceren is het meest effectief als je verwachtingen passen bij de situatie en aanneembaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je niet gaat argumenteren, jouw behoeftes zijn tenslotte persoonlijk en niet rationeel. Probeer het gedrag van de ander zo concreet mogelijk te benoemen. Wanneer je je verwachtingen uitspreekt doe dat dan op een krachtige manier. Kijk iemand aan, maak scherpe gebaren en gebruik een indringende toon.

Doe het zoals Ank!

Wil je weten hoe zoiets eruit ziet? Kijk dan eens naar Ank. Hoewel haar emoties haar momenteel een beetje in de weg zitten, is zij erg sterk in het uitspreken van haar verwachtingen en het aangeven van haar grenzen. Doe mee aan de kanjertraining van Ank (dan wel met een knipoogje).

De YouTube video die we je graag willen laten zien, gebruikt cookies. Om deze video te bekijken moet je marketing cookies accepteren.

Ben jij een Hannah of een Ank? Doe de Invloedtest en kom erachter!

Hannah maakt te weinig gebruik van de stijl: Instructeur. In de Invloedtest kom jij erachter hoeveel gebruik je o.a. van deze stijl maakt. Profiteer daarna direct van eenvoudige oefeningen en tips die je ontvangt per mail. Zo kom je een stap dichter bij een invloedrijk leven.

Doe de InvloedtestDownload e-book Liever aardig dan eerlijk

 

Bannerfoto: Avrotros


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen