6 small talk tips voor de leukste gesprekken tijdens de kerstborrel

Geschreven op december 17, 2019 – Categorie: Communicatie

Deel via

6 small talk tips voor de leukste gesprekken tijdens de kerstborrel

Het einde van het jaar is in zicht. Traditiegetrouw de tijd van eindeloze kerstdiners en nieuwjaarsborrels. Toch een beetje ongemakkelijk om “zomaar” een gesprek te starten als je de ander niet goed kent of je je niet op je gemak voelt. Twijfel je om te gaan? Voor de vastlopers onder ons hebben we 6 small talk tips waarmee je de leukste gesprekken start. Reden genoeg om wel te gaan!

1.      Open vraag stellen

Stel een goede, open vraag. Misschien kun je wel iets originelers bedenken dan ‘wat zijn jouw plannen voor de kerst?’ of ‘heb je nog goede voornemens?’ Misschien niet, dan is dit ook een prima start. Als je iemand een open vraag stelt, krijg je vaak een wat uitgebreider antwoord waar je op verder kunt borduren. Et voila; een gesprek is geboren.

2.      Hier & nu

Haak in op wat er op dat moment speelt. “Goh, interessant schilderij wat hier hangt he, ken je het?”, “Wat vond jij van de toespraak van net?” of “Toffe locatie hè, met deze…?”. Handig om deze inhaker te combineren met een open vraag voor een vlottend gesprek.

3.      Vriendelijk gebaar

Met een vriendelijk gebaar of een handreiking kun je gemakkelijk een praatje beginnen. Sta je in de rij voor de koffie, de borrelhapjes of het buffet? Een mooi moment om op een makkelijke manier contact te maken. Bied je hulp aan met opscheppen of het aanreiken van een bord en babbel over wat je zult eten. Eenmaal in gesprek kun je makkelijk schakelen naar een ander onderwerp.

4.      Lekker luchtig

Ken je dit leuke viral filmpje of plaatje al? Nee? Moet je zien”. Door een leuk filmpje of foto te laten zien kun je op een heel luchtige manier een gesprek starten. Raadsels werken ook altijd als een goede ijsbreker. Ben jij even de soepele communicator die wat humor in de groep brengt. Let wel op wat je laat zien, niet alles is geschikt voor op de werkvloer.

5.      Onthul

Onthul iets over jezelf, over hoe je erbij staat. Jouw onthulling roept bij de ander meestal openheid op, waardoor een interessant gesprek kan ontstaan. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie altijd een beetje op tegen dit soort borrels, omdat ik weinig mensen ken…. ‘ of ‘Mijn partner heeft me ervan overtuigd dat deze rendier kersttrui een onwijze hit zou zijn, maar ik ben er nog een beetje onzeker over… Zeg eens eerlijk…’

6.      Geef een compliment

Hoe leuk is het om iemand te zien stralen na het krijgen van een compliment? Daar krijg je als gever én ontvanger altijd weer even een lach van op je gezicht. Een wel gemeend compliment als “Wat een leuke jas” of “Mooie schoenen” kan altijd!

Ga er gewoon heen. Hoe gênant en ongemakkelijk het ook kan zijn, dit zijn de momenten waarop er verbintenissen ontstaan en plannen worden gemaakt voor het nieuwe jaar. Mis het niet!

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen