5 tips die van een ‘nee’ een ‘ja’ maken

Geschreven op juli 13, 2020 – Categorie: Communicatie, Overtuigen, Samenwerken

Deel via

5 tips die van een ‘nee’ een ‘ja’ maken

Gelijk hebben betekent niet automatisch dat je ook gelijk krijgt. Ken je dat, dat jouw voorstel of plan inhoudelijk goed in elkaar zit, maar je toch op onverwachte weerstand stuit? Het gaat er niet om wat je precies zegt, maar om hoe je het overbrengt. 

Met deze 5 praktische tips weet jij iedereen te overtuigen:

#1: Ik geloof, ik geloof…

Jij hoeft jezelf niet te overtuigen van je eigen slimme idee. Het gaat erom dat de ander in jou gaat geloven. Bedenk dus goed wat voor je gesprekspartner relevante argumenten zijn. Dat kunnen namelijk wel heel andere redenen zijn dan die jij zelf belangrijk vindt.

Kortom: what’s in it for them?

#2: Argumentatie limiet

Limiteer je argumenten. Gebruik geen ‘bij-argumenten’, 2 argumenten is de max. En alleen de allersterkste doen ertoe. Gebruik je er meer? Dan is de kans groot dat je gesprekspartner afhaakt of alleen op je laatste argument reageert. Of erger nog: je zwakste argument. Je zwakste argument is dan je grootste vijand. Ook al heb je nog zo’n goed voorbereid verhaal en een uitgebreide analyse met meerdere argumenten: breek het op in stukjes.

#3: Regisseer de focus

Onze regel? Begin met je voorstel, onderbouw deze met één of twee korte argumenten, je allersterkste argumenten, en sluit altijd af met je voorstel. Zo houd je focus voor je voorstel. En blijf je weg van een argumentatiewedstrijd. Geef de ander de ruimte om hierop te reageren. De rest van je argumentatie kun je dan geven op basis van de vragen die de ander heeft.

#4: Tackle de bezwaren
Overtuigender je boodschap brengen door vragen te gaan stellen lijkt misschien tegenstrijdig, maar goede vragen stellen tijdens een inhoudelijke discussie kan je ontzettend helpen.

Simpelweg vragen stellen is de makkelijkste manier om erachter te komen waarop anderen te overtuigen zijn, of wat ze misschien nog in de weg staat. Denk aan vragen als: “wat is voor jou het grootste bezwaar op mijn voorstel?” Of: “waardoor zou je wel overtuigd zijn om dit te gaan doen?”. Dan kun je daar direct op in gaan.

#5: Less is more

Het helpt om kort en krachtig te zijn in je taalgebruik. Maak korte zinnen die voor de ander makkelijk te begrijpen zijn. Vermijd daarbij hulpwerkwoorden (zullen, kunnen) en afzwakkende woorden als ‘eigenlijk’ of ‘misschien’.

Ben je vaak lang van stof? Het loont de moeite om dit actief te oefenen. Probeer dit eens voor de spiegel of neem jezelf een keer op met de camera van je telefoon. Spannend, maar helpt enorm om bewust te worden van je taalgebruik en waar dit korter en krachtiger kan.

Om dingen voor elkaar te krijgen heb je andere mensen nodig. Hierbij zijn je communicatieve vaardigheden cruciaal. Vergoot jouw overtuigingskracht met deze 5 tips.  #PakJeInvloed

Lees ons e-book ‘Overtuigen als een baas’. Leer hoe je anderen mee krijgt in jouw overtuiging en hoe je jouw persoonlijke effectiviteit kunt vergroten! 

”Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen