5 tips voor een productieve werkdag!

Geschreven op maart 10, 2020 – Categorie: Persoonlijke ontwikkeling

Deel via

5 tips voor een productieve werkdag!

Onze aandacht wordt elke dag door talloze zaken opgeëist terwijl we aan het werk zijn. Collega’s die langslopen, social media, apps, mails, je agenda en belletjes. Onze hersenen worden behoorlijk op de proef gesteld. Het is gemakkelijker dan ooit om afgeleid te raken. Worst case scenario zorgt dit voor stress en overbelasting.

Prikkels, prikkels, prikkels

Kortom: we worden veel afgeleid en raken ongeduldig. Gemiddeld schijn je om de elf minuten onderbroken of afgeleid te worden! De gemiddelde professional bekijkt alleen al elke twee minuten zijn e-mails. Dit maakt het lastig om je te concentreren op ander werk.

Al die prikkels zorgen ervoor dat we keer op keer keuzes moeten maken, en steeds van de ene taak naar de andere taak moeten switchen. Het liefste naar de belangrijkste dingen: die taken die positief bijdragen aan ons (werk)succes.

Dus hoe weersta je afleiding op de werkvloer en hoe houd je je aandacht erbij?

De kern zit erin af te wisselen tussen focus, informeel contact en bewegen. We geven je 5 tips voor een productieve werkdag!

#1: Voorkom afleiding 

Zorg voor opperste concentratie. Door je externe afleidingen én interne gedachten die zomaar langskomen te minimaliseren. Want elke afleiding zorgt voor afname van onze dagelijkse eindige hersencapaciteit. Het zijn juist de kleine dingen, zoals iemand die langs loopt of als de telefoon in kantoor overgaat, waar je hersenen altijd snel op zullen reageren. Het is deel van je overlevingsmechanisme.

Het gaat, met andere woorden, bijna automatisch. Zorg dus voor een plek waar je ongestoord kunt werken, zonder afleiding van binnen of buiten.

#2: Geef je grenzen aan

Heb je voor jezelf een plek gecreëerd waar je kan werken? Mooi! Zorg er ook voor dat collega’s duidelijk weten wanneer je beschikbaar bent voor vragen, en wanneer niet. Communiceer je verwachtingen en geef je grenzen aan, bijvoorbeeld dat je verwacht dat mensen niet jouw stille werkplek binnenlopen. Of dat je op gezette tijden ongestoord wil kunnen werken.

Geef ook aan wanneer je wél weer beschikbaar bent. Zo voorkom je dat je tijdens je focus uurtjes alsnog wordt bevraagd door collega’s.

#3: Stap uit je ‘concentratie’

Wat je ook kunt doen, is er juist even tijd voor nemen. Dat klinkt paradoxaal, jij wilt je concentratie behouden en dan ga je ineens tijd besteden aan gezellige kletspraat.

Toch schijnt dat juist heel productief te zijn voor je concentratievermogen gedurende de dag.

Het kan ook kans geven om tot rust te komen en te ontspannen. Dagdromen en informeel contact met collega’s (denk aan de koffiehoek of lunchpauze) kan leiden tot inspiratie voor nieuwe zaken en zorgt dat je vervolgens weer productiever verder kunt.

Zo zie je maar weer dat kletsen met je collega’s niet altijd een ‘negatieve’ afleiding hoeft te zijn.

#4: Kom in beweging! 

Deze tip ken je misschien al, maar doe je er al iets mee? Beweging verhoogt het zuurstofgehalte in je brein en daardoor ook de werking. Wandelen, even een frisse neus halen of een extra rondje koffie halen werkt dus heel positief. En dat geldt ook voor werken aan een sta bureau! Bewegen kan ervoor zorgen dat je brein langer aandachtig is.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een overleg te combineren met een wandeling, een pingpong sessie of door een ‘energizer’ te doen.

#5: Wees eerlijk

Herken je de volgende situatie: een collega staat aan je bureau een gezellig praatje te houden over het weekend. Die anekdotes zijn heel leuk, maar duren je eigenlijk te lang… hier heb je geen tijd voor! Het beste is om dit eerlijk naar je collega uit te spreken.

Doe dit wel op een vriendelijke manier, vanuit je eigen gevoel. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “ik merk dat ik het heel gezellig vind om te horen, maar ik merk ook dat ik echt even focus moet houden op mijn werkzaamheden nu…”

Voorkom een ‘overload’ aan prikkels en reguleer jouw aandachtsspanne door de dag heen!

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen