5 tips om meer uit de kerstborrel te halen

Geschreven op december 6, 2017 – Categorie: Invloed

5 tips om meer uit de kerstborrel te halen

December. De tijd van eindeloze kerstdiners en -borrels. Zo ook met je collega’s. Traditiegetrouw hét  moment om successen te vieren, terug te kijken en vooruit te blikken. En om met z’n allen rond de plastic kerstboom te wachten op de bitterballen, terwijl de directeur een visie uitrolt over hoe het volgend jaar allemaal nog beter, groter en meer agile kan.

Wordt het een avond om nooit meer te vergeten? Of word je de volgende ochtend wakker met een lichte kater en een boel gênante foto’s op je timeline? Met een slimme aanpak wordt de kerstborrel ineens een ideaal moment om je invloed te vergroten.

  1. Kom opdagen

Ga er gewoon heen. Ook als je geen zin hebt. Want hoe gênant het ook kan zijn, al die opgedofte collega’s die met een dubbele tong hun hart gaan luchten bij de kopieermachine, dit is ook het moment waarop er verbintenissen ontstaan en plannen worden gesmeed voor het nieuwe jaar. Mis het niet!

  1. Stel vragen

Een borrel of diner is het moment bij uitstek om die ene collega eens uit te horen. Of je baas. Waar is hij of zij nu écht mee bezig? Welke wensen of dromen hebben je collega’s? En welke bezwaren hebben ze nog? Je collega’s zullen je interesse op prijs stellen en jij kunt je voordeel doen met alle nuttige informatie die je hebt opgehaald. Win-win!

  1. Vergeet niet te koppelen

Heb je zelf ambities of plannen waar je medestanders voor zoekt? Bedenk van tevoren welke mensen je wilt benaderen. En: waarom juist deze collega? Wat hebben jullie met elkaar gemeen? Hoe vullen jullie elkaar aan? Met koppelen bedoelen we dat je dit actief benoemt, zodat iemand zich direct betrokken voelt  en dus meer geneigd is om naar jouw enthousiaste idee te luisteren.

  1. Zoek verbroedering

Ook bij jou op kantoor loopt er vast een rond: een lastige collega. Iemand ‘in je allergiezone’ waar je liever met een grote boog omheen loopt. Maar zou het niet mooi zijn om juist op deze collega af te stappen? Met het aanbieden van een drankje of gefrituurde hap kom je een heel eind. Humor doet ook wonderen om de spanning te doorbreken. Dus: stap over die ongemakkelijke drempel en lach samen over jullie eigenaardigheden en botsende karakters. Scheelt een hoop energie voor het komende jaar!

  1. Plan concrete acties

Zorg ervoor dat het niet blijft bij een gezellige avond met goede gesprekken. Voornemen uitgesproken  om “elkaar eens wat vaker te zien” of om “hier later nog even over door te praten”? Haal je smartphone uit je broekzak en plan direct een afspraak in voor het nieuwe jaar. Zo, die staat.

 

Wil je meer leren over invloedgedrag om volgend jaar nog meer uit je kerstborrel te kunnen halen? Heb je nog een opleidingsbudget over tegen het einde van 2017 of wordt 2018 jouw leerjaar? Bekijk ons trainingsaanbod.

 

Bekijk ons trainingsaanbod

 


“Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?”

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen