3 tips voor een invloedrijke valentijnsdate

Geschreven op februari 14, 2019 – Categorie: Communicatie

Deel via

3 tips voor een invloedrijke valentijnsdate

Een eerste date: het perfecte moment om de ander écht te leren kennen. Toch is het ook een beetje ongemakkelijk. Hoe breek je het ijs? Komt er een vervolgdate? Wie trekt de portemonnee? Met deze tips ga jij invloedrijk op date!

Disclaimer: je kunt ons niet aansprakelijk stellen voor het verloop van je date. Lees deze blog met een knipoog 😉

 

  1. Het ijs breken en elkaar leren kennen (invloedstijl: Overbruggen)

Om echt kennis te maken met de ander en het gesprek leuk te laten verlopen, is het natuurlijk handig om vragen te stellen. Om achter feiten en details te komen kun je gesloten vragen stellen. Vergeet echter niet om ook open vragen te stellen. Het effect van een open vraag is dat je de ander ruimte geeft voor eigen invulling en het gesprek niet op een verhoor gaat lijken. Als je een vraag stelt is het wel zo sociaal als je ook naar het antwoord luistert. Oprecht geïnteresseerd zijn in de ander betekent dat je actief luistert, zodat je daarna door kan vragen.

Vragen die je zou kunnen stellen zijn:

  • Vind je het ook spannend?
  • Heb je veel eerste dates gehad?
  • Wat is de stomste vraag die je ooit gehad hebt op een eerste date?
  • Wat is de leukste date die je tot nu toe gehad hebt?
  • Wie is jouw back-up plan vanavond?
  1. Een brug bouwen naar de tweede date (invloedstijl: Inspireren)

Je voelt een match! Je hebt een leuk gesprek met je date en bent nog lang niet uitgepraat, maar de date zit er op. Tijd om subtiel te polsen of jouw date jou net zo leuk vindt én er een tweede date komt.

Hoe je dit zou kunnen doen:

Je start met de gedragssoort koppelen: ‘Heb je ook zo’n goed gevoel over deze date? Leuk hè, dat we allebei zo gek zijn op wijn en graag in dezelfde wijnbar komen?’ Je benoemt een overeenkomst tussen jou en je date. Is je date het daar helemaal mee eens, dan kun je de gedragssoort visie delen inzetten: ‘Stel je voor, volgende week: het is super lekker weer en wij zitten samen op het terras van de wijnbar aan een heerlijk wijntje’.

  1. Het betalen (invloedstijl: Overreden)

Het moment dat altijd een tikkeltje ongemakkelijk kan worden: het betalen van de rekening. Hoe pak je dit invloedrijk aan? Je begint met het doen van een voorstel, die je kunt onderbouwen met argumenten.

Hoe je dit zou kunnen doen:

  • Ik heb een idee. Als ik deze date nou betaal, dan betaal jij de volgende keer (of andersom 😉 )
  • Ik stel voor dat ik deze date betaal. Ik vond het een leuke avond en ik betaal altijd voor een eerste date.

 

Je kent misschien wel het fragment van Pascalle en Clint uit First dates. Een typisch voorbeeld van een date die niet zo invloedrijk was…

Bron: Facebook NPO3 -BNNVARA


Wij zijn Zuidema. Al meer dan 40 jaar trainen wij ambitieuze professionals in hun invloedgedrag. Via intensieve programma’s krijgen ze diepgaand inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen aan de hand van ons Invloedmodel®. Ze krijgen concrete handvatten om het eens anders aan te pakken dan ze gewend zijn.  Zo krijgen ze gemakkelijker zaken voor elkaar. Met élke persoon, in élke situatie. Benieuwd hoe dit voor jou werkt?

 

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Invloed in het dagelijkse leven

Benieuwd hoe invloed werkt in de praktijk? Lees het op onze blog.

Lees alle artikelen