Een leven lang leren

Inspiratie, theorie en vervolgtrainingen speciaal voor alumni. Zo blijft jouw invloedkennis up-to-date.


Hoe invloedrijk is dit?

Janine Abbring openhartig in gesprek met Eberhard van der Laan

De YouTube video die we je graag willen laten zien, gebruikt cookies. Om deze video te bekijken moet je marketing cookies accepteren.

Voel je wel eens in een gesprek dat er wat is met de ander? Hoe zorg je ervoor dat de ander zich open stelt en het met je deelt? Janine Abbring interviewt de inmiddels overleden burgermeester van Amsterdam Eberhard van der Laan voor het programma Zomergasten. Tijdens het gesprek geeft ze aan dat ze voelt dat Erberhard geëmotioneerd raakt en dat het haar opvalt dat de verwachtte tranen bij de verbroedering tot uiting komen en niet bij het verdriet. Ze laat stiltes vallen waarmee ze Eberhard de ruimte geeft om meer los te laten.

Ook vertelt ze hoe ze over de vragen rondom de beladenheid van het interview denkt. Hiermee toont ze iets van zichzelf. Dit geeft de gesprekspartner het gevoel dat hij/zij ook open kan zijn. Het effect van de manier waarop zij dit interview leidt is dat je als kijker verbondenheid voelt. Je leert Eberhard beter kennen en het gesprek krijgt meer openheid.

Invloed uitoefenen is stilstaan bij de belevingswereld van de ander. Het gaat ook om aandacht hebben voor iets wat niet wordt gezegd, maar er wel is. Hoe stel jij iemand op z’n gemak om een openhartig gesprek met jou te hebben?Hoe invloedrijk is dit?

Eva Jinek wil basis beleefdheid van Jules Deelder

Tijdens verhitte groepsdiscussies verloopt het proces niet altijd effectief en is het wel eens nodig om het over de regels aan tafel te hebben. Best spannend, wanneer je iemand individueel aanspreekt en er meerdere mensen aan tafel zitten. Eva Jinek behoudt de regie in het gesprek door Jules Deelder bij zijn voornaam te noemen en scherp oogcontact te maken. Haar handgebaren versterken haar boodschap. Daarnaast zegt zij duidelijk dat ze de regels aan tafel bepaalt en een bepaalde basisbeleefdheid aan tafel wil. Ze zorgt voor voortgang door te zeggen dat zij naar Connie gaat luisteren. Hierbij laat haar lichaamstaal zien dat ze haar aandacht naar de andere kant van de tafel richt.

Invloed uitoefenen is ook tijdens ineffectieve discussies het gedrag benoemen wat storend is. Spreek jij weleens mensen aan?


 

Blijf geïnspireerd!

Wil je met ons meepraten over invloedgedrag in de praktijk, je ervaringen delen of je vraag voorleggen? We zien je comments, likes en posts graag verschijnen!

 

 

 

Neem contact op

Nog vragen of opmerkingen?

Onze Customer Service staat altijd voor je klaar!

Kom in contact