Overreden

De inhoud centraal: samen op zoek naar de beste oplossing

Als je vaardig bent in de invloedstijl Overreden, doe je voorstellen of geef je jouw mening en komt deze helder bij de ander over. Je onderbouwt je voorstel of mening met feiten en logica.

Overreden is een invloedstijl afkomstig uit het Invloedmodel® *. De stijl maakt gebruik van duwenergie. Je neemt ruimte in en geeft uiting aan wat jij denkt dat verstandig is. Toch laat je ook ruimte voor de ander om zijn of haar argumenten aan te dragen. De stijl is succesvol wanneer je op zoekt bent naar de beste oplossing en er geen emoties bij spelen. Overreden kent twee gedragssoorten; voorstellen doen en argumenteren.

Voorstellen doen: Richting geven aan de hand van een standpunt of een idee waar je anderen mee wilt laten instemmen.
Argumenteren: Je voorstel of idee onderbouwen met feitelijkheden en logica.

 

Lees hier alles over Stellen, Overbruggen en Inspireren *


 

Overreden in de praktijk…

Herken je dit?

Je herhaalt nogmaals de argumenten waarom jij denkt dat er iets wel of niet gedaan moet worden. Wat jou betreft is het glashelder. Maar ondanks alle feiten en logica gaat je gesprekspartner er niet op in. Hoezo niet?!

Hey, je collega pitcht een plan waarvan jij toch echt zeker weet dat je het twee weken geleden tijdens de meeting zelf ook al hebt voorgesteld. Toen kreeg je geen reactie. Maar nu gaat iedereen nog akkoord ook! Dat was toch eigenlijk jouw idee?

Als je dit herkent is de kans groot dat jouw manier van overtuigen ineffectief is. Tijd om aan je Overreden skills te werken!


 

Krachten en valkuilen

Kracht

  • Analytisch sterk
  • Stevig onderbouwde voorstellen
  • Rationeel, kennis van zaken
  • Vindt de beste oplossing.

Valkuil

  • Geeft argumenten die niet altijd relevant zijn voor de ander
  • Weet niet om te gaan met emotie
  • Luistert niet naar argumenten van de ander


 

De invloedstijlen succesvol inzetten?

Kom jij tijdens jouw werk veel in situaties waarin je moet Overreden om tot een succesvol resultaat te komen? Tijdens de training Persoonlijke Overtuigingskracht leer je succesvol te balanceren tussen jouw doel en de werkrelatie aan de hand van de invloedstijl Overreden.

Altijd je gesprekspartner meekrijgen en de uitkomst van je gesprekken sturen? Dan is het van groot belang om stijlflexibel te worden. Op het moment dat jij de situatie kunt lezen, kun je het proces sturen door de juiste stijl in te zetten in de juiste situatie. In de training Inzicht in Invloed® leer je op strategisch niveau de situatie te lezen en de juiste stijl toe te passen. Krijg meer grip op je communicatie!


* Bureau Zuidema heeft de exclusieve rechten in handen om het Invloedmodel® en de daarop gebaseerde trainingsprogramma’s, zoals Inzicht in Invloed®, te mogen aanbieden in Nederland en heel EMEA.   

Neem contact op

Nog vragen of opmerkingen?

Onze Customer Service staat altijd voor je klaar!

Kom in contact